Η γιαγιά μου έλεγε << Τα κοπελλούδκια και τα μάτια σας 14 >>. Εγώ θα πω τα μάτια μας ανοικτά,συγκεντρωμένα και 1014.
Ένα ατύχημα στο παιδί είναι κάποιες φορές απρόβλεπτο, και άλλες θεωρείτε προβλεπόμενο αν εμείς οι γονείς δεν έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και συγκεντρωμένα.
Όπως λέει και η ορολογία το ατύχημα είναι ένα άμεσο,στιγμιαίο, απρόβλεπτο, πολύ γρήγορο ανεπιθύμητο γεγονός που πρόερχετε βίαια από 3η δύναμη, προκαλώντας ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Σήμερα θα ήθελα να επικεντρωθώ στα ατυχήματα παιδιών στη θάλασσα και να αναφέρω επιγραμματικά κάποιες ουσιαστικές συμβουλές που συνηστούν ειδικοί, όπως:
Παιδίατροι, Ναυαγοσώστες, προπονητές κολύμβησης και άλλοι ειδικοί.
Κάνετε πρώτα αναγνώριση εδάφους της παραλίας και διαπιστώστε αν Έχει ρεύματα, κύματα , βράχους , πέτρες.
Που βαθένει η θάλασσα και πόσο. Αν Έχει γαλάζια σημαία, αν έχει σκάφη και πολλή κινητικότητα από αυτά, όπως και θαλάσια σπορ με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Καλό είναι να είστε κοντά σε ναυαγοσώστη και αποφύγετε απομονομένες παραλίες,άγνωστες, δύσβατες κα. Προτιμήστε παραλία με Γαλάζια σημαία.
Θέστε όρια στα παιδία σας, κανονισμούς και που να εστιάσουν τη προσοχή τους. Σπρωξίματα κομμένα για αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών.
Καλό θα ήταν να αποφύγουν τις βουτιές αλλά αντιλαμβανόμενη τη χαρά και ενθουσιασμό τους να γίνει με τον ασφαλέστερο τρόπο.
Δηλαδή σε σημείο που δεν έχει βράχους & πέτρες, καθαρό σημείο που βλέπεις τη έχει από κάτω.
Βουτιές με τα πόδια και όχι με το κεφάλι και Στόμα κλειστό να μην πιούμε νερό! Και παν μέτρο άριστο, όχι συνέχεια, θέστε κανόνες.
Επίσης η χώνεψη μετά το φαγητό είναι μία πολύ πολύ σημαντική συνήθεια και μέτρο προστασίας. Ανάλογα του τι έφαγαν, 2 με 4 ώρες τουλάχιστον πρέπει να παραμείνουν έξω.
4 χρονών παιδάκια είναι στην ιδανική ηλικία να ξεκινήσουν να μαθένουν κολύμβηση.
Και που σε……..Ακόμα και σωσίβιο ή μπρατσάκια να φοράνε δεν είναι αρκετό…γιαυτό τα μάτια μας εκεί και ποτέ Μόνα τους τα παιδιά!
Τα μάτια μας ανοικτά!