Το σύνταξιοδοτικο αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα που διαιωνίζεται και ταλανιζει τους πολίτες όχι μόνο στη Κύπρο και στην Ευρώπη, αλλά άνα το παγκόσμιο.
Κάποιοι προνοούν και σχεδίασαν το κατάλληλο Χρηματοοικονομικό συνταξιοδοτικο προγραμματισμό τους,αλλα δυστυχώς αποτελούν τη μειοψηφία του ενεργού πληθυσμού.
Στη Κύπρο παρατηρούμε υψηλό δείκτη φτώχειας για ηλικίες πάνω των 55 ετών, και με λύπη και προβληματισμό βλέπουμε συνταξιούχους πολλαπλών ταχυτήτων.
Μη επαρκή απόθεμα των κρατικών αποθεμάτων του ταμείου κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπου υπάρχει και η αυξανόμενη ποσοστιαία συνεισφορά μας τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου ο φορολογούμενος πολίτης καλείτε να πληρώσει με άμεσες και έμμεσες φορολογίες την ανισότητα που δημιουργείτε στο σύστημα.
Η διάφορες οικονομικές κρίσεις , όπως του 2013 δημιούργησε ανασφάλεια στο καταναλωτή αλλά και την άρση εμπιστοσύνης προς τα τραπεζικά ιδρύματα με τα αρνητικά κατάθετικά επιτόκια. Η κρίση του 2000 προκάλεσε αναξιοπιστία προς τα χρηματιστήριο. Ας μην ξεχνάμε τη Κρίση ακινήτων που ήταν μια μορφή μακροπροθεσμης επένδυσης και σήμερα ακόμα νοσεί.
Εν κατακλείδι τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά αποταμιευτικα προγράμματα επένδυσης αποτελούν ένα βασικό αξιόπιστο εταίρο και ίσως κατ’εμενα το μοναδικό υποσχόμενο. Financial planning, Διασπορά κινδύνου, προφίλ υποψήφιου, συνδυασμός καλύψεων προστασίας, Ευρωπαϊκός εποπτικος έλεγχος που ειναι απο τους αυστηρότερους που μας διέπουν ιδιαίτερα με την εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας διανομής Ασφαλιστικών προϊόντων IDD.
Πλεον είναι του ήλιου φαεινοτερον ότι η ασφαλιστική βιομηχανία αποτελεί πνεύμονα του ΑΕΠ της χώρας, που βοήθησε το 2013 αδιαμφισβητητα τη Κύπρο να αναπνεύσει και να προχωρήσει. Η τρόποίηση του νομου για το αφορολόγητο από 1/6 σε 1/5, δηλαδή 20% του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος μας πάλι έδωσε τόνους ανάκαμψης στην οικονομία. Εν μέσο εποχής κόρονοιου, χωρις τουρισμό που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά μας και με τερματισμό του εθνικού προγράμματός τόνωσης της οικονομίας με τα λεγόμενα “χρυσά διαβατήρια”.
Δυστυχώς ευρωπαϊκές έρευνες καταδεικνύουν το Κύπριο πολίτη με χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση αλλά και με πολύ χαμηλό μέσο όρο συνεισφοράς ασφαλίστρου. Πρόσφατη έρευνα αγοράς του συνδέσμου Διαμεσολαβητών που μελετά για 3η συνεχή χρονιά τους καταναλωτές σε σχέση με το συνταξιοδοτικο τους ορίζοντα, συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πορίσματα. Υπάρχει τεράστιο έδαφος ανάπτυξης της αγοράς για αποταμίευση σε ασφαλιστικά συνταξιοδοτικα προγράμματα.
Ταυτόχρονα όλοι οι φορείς οφείλουμε να αυξήσουμε την Ασφαλιστική συνείδηση, να επιμορφωσουμε τη κοινωνία ξεκινώντας από τη νηπιακή παιδεία για την αξία – σημασία αποταμίευσης, αλλά και της ασφαλιστικής παιδείας.
Κλεινωντας σας συμβουλεύω ανεπιφύλακτα να αξιοποιήσετε το φορολογικό σας περιθώριο με ασφαλιστικό προϊόν αποταμίευσης, για να επωφεληθείτε επιστροφή φόρου, αλλαγή φορολογικής κλίμακας και να σχεδιάσετε το μέλλον σας μαζί μας λαμβάνοντας όλα τα ωφεληματα που σας αρμόζουν.
Για ένα καλύτερο μέλλον, μια αξιοπρεπή ζωή για εσάς και την οικογένειά σας.
Για εσάς και τα παιδιά σας αλλά και για τα δικα σας γηρατειά!
Κάποιος νέος μια μέρα είπε στον ασφαλιστή του : “Πολύ αστείο αυτό το πρόγραμμα αποταμίευσης” …
Σήμερα στα 65 βρέθηκε στο δρόμο μου..
“Τελικα ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωης μου που δεν τον άκουσα. Δυστυχώς δεν μπορώ να πάρω το χρόνο πίσω. Αν μπορούσα θα τον επερνα και θα το έκανα”
Διασφαλίστε το Μέλλον σας, Σήμερα!
Προτου να είναι αργά!
Tips of the day: Ηλικία – Αποταμίευση
- 30-40: 3 φορές τον ετήσιο μισθό σου
- 40-50: 6 φορές τον ετήσιο μισθό σου
- 50-60: 8 φορές τον ετήσιο μισθό σου
- 60-70: 10 φορές τον ετήσιο μισθό σου
Επίσης, ένα καλό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσες να ακολουθήσεις από εδώ και πέρα είναι ο κανόνας του 4%. Να μπορείς δηλαδή να αποταμιεύσεις κάθε χρόνο ένα 4% του συνολικού ποσού που εισπράττεις. Ο μελλοντικός σου εαυτός κάποια μέρα θα σε ευχαριστεί γι’ αυτό, αναφέρει η έρευνα του TIME.